Izjava za javnost

Slovensko društvo za logoterapijo – Logos je v dneh od 28. 9. do 1. 10. 2023 pripravilo strokovno ekskurzijo na Rab, na rojstni otok psihiatrinje, logoterapevtke in učiteljice logoterapije dr. Cvijete Pahljina. Dr. Pahljina je glavnino svojega profesionalnega življenja preživela v Sloveniji. Polega dela na področju psihiatrije je ustanovila zaupni telefon Sopotnik, dolga leta je vodila tedne duhovnosti v Žički kartuziji, leta 2010 pa je začela s psihoterapevtsko edukacijo iz logoterapije, kakor jo je utemeljil dunajski psihiater dr. Viktor Frankl. Dr. Cvijeta Pahljina je umrla 29. decembra 2021 in je pokopana na rodnem Rabu.

Društvo Logos je organiziralo strokovno ekskurzijo z namenom, da prvič skupaj obiščemo grob dr. Cvijete Pahljine, Spominski park oz. rabsko taborišče iz II. svetovne vojne in da se srečamo s tamkajšnjimi logoterapevti. Strokovne ekskurzije se je na lastne stroške udeležilo 40 udeležencev. Med fotografiranjem na stopnišču rojstne hiše dr. Cvijete Pahljina dne 29. 9. 2023 ob 10.40 uri se je zgodila nesreča.  Vhodne stopnice hiše so se zrušile. Pri tem sta se dve osebi huje poškodovali in sta ostali na zdravljenju v bolnici na Reki, predvidoma danes bosta  pripeljani v Slovenijo. Drugi udeleženci, nekaj je bilo lažje poškodovanih, so se v nedeljo, 1. 10. 2023, varno vrnili v Slovenijo. Želimo jima čimprejšnje okrevanje.

Na stavbi, ob stopnicah ali kjerkoli drugje ni bilo nobenih opozorilnih oznak, ki bi prepovedovale, omejevale ali  odsvetovale gibanje. Nenazadnje v rojstni hiši dr. Pahljine še živi nekaj ljudi, ki so bili prav tako kot mi vidno pretreseni.

Društvo Logos se zahvaljuje Nujni medicinski pomoči z Raba, tamkajšnjim gasilcem in policiji za strokovno pomoč v nesreči ter kolegom logoterapevtom z Raba za psihološko podporo.

Mag. Martin Lisec, predsednik Društva Logos