8. mednarodni logoterapevtski simpozij: Uporaba logoterapije na različnih življenjskih področjih

Slovensko društvo za logoterapijo – LOGOS in Mestna občina Celje

vabita na

8. mednarodni logoterapevtski simpozij

 Družba ni zdrava, je pa ozdravljiva.

(Viktor E. Frankl)

 STORI PRVI KORAK 

Uporaba logoterapije na različnih področjih življenja

Celje, Dom sv. Jožef, 17. in 18. marec 2023

 

Dragi prijatelji logoterapije!

Na 7. mednarodnem logoterapevtskem simpoziju, ki je potekal maja 2022 v spomin na učiteljico logoterapije in ustanoviteljico društva Logos, dr. Cvijeto Pahljina, je prof. dr. Alexander Batthyány, direktor Inštituta Viktorja Frankla z Dunaja, v svojem predavanju nagovoril udeležence takole: „Pred nami je veliko dela, zavihati moramo rokave ter postati veliko bolj proaktivni. Ne trkajmo na vrata teh, ki bodo naši novi somišljeniki, ampak tistih, ki nas potrebujejo.“ Njegovo povabilo in nedavno prevedena knjiga avtorice Elisabeth Lukas z naslovom Stori prvi korak sta navdihnila naslov letošnjega simpozija, ki se glasi: Stori prvi korak. Uporabnost logoterapije na različnih področjih življenja. 

Zdravilni utrip notranje svobode duha lahko kljub vsem pogojenostim ozaveščeno postaja temeljno motivacijsko gibalo pri delu z ljudmi tako na področju vzgoje, zdravstva, izobraževanja, humanitarnega dela in sociale kakor tudi na področju umetnosti, znanosti in športa. Tako lahko notranja svoboda pomembno sooblikuje kakovost odnosov med ljudmi, krepi njihovo duševno zdravje in notranjo trdnost ter tako plemeniti družbene procese. S temi predpostavkami lahko logoterapija ponudi učinkovito pomoč in oporo tako uporabnikom različnih storitev kot tudi izvajalcem teh storitev, saj lahko z uporabo logoterapevtskih načel pri svojem delu lažje prepoznavajo osebni smisel, ki se razkriva v uresničevanju enkratne naloge, ki jim je zaupana.

„Stori prvi korak“ je torej naše vabilo, ki vsakogar nagovarja drugače. Vsakdo je v svojem odgovoru edinstven, kar bomo odkrivali skupaj z uglednimi predavatelji, ki bodo sodelovali na 8. mednarodnem logoterapevtskem simpoziju.

PRIJAVITE SE NA 8. LOGOTERAPEVTSKI SIMPOZIJ

PROGRAM

Petek, 17. marec 2023

15.00             Registracija udeležencev

16.00             Glasbeni utrinek in pozdravni nagovori: mag. Martin Lisec, predsednik Društva Logos; dr. Romana Kress, predsednica Slovenske krovne zveze za psihoterapijo; Samo Seničar, podžupan Mestne občine Celje, častne pokroviteljice 8. MLS

16.15            „Vse se uglasi in izpolni. Vprašanje smisla v starajoči se družbi“

Dr. Jože Ramovš, izr. prof., logoterapevt

17.30               Odmor za kavo

18.00               Logoterapija v praksi (sklop petih kratkih predavanj; prijavite se lahko na dve predavanji)

1.2.3.4.5.
LAZARJEVA UČILNICA (v sosednji stavbi) 18.00 – predavanje, 1. izvedba; 18.35 – predavanje, 2. izvedbaJOŽEFOVA DVORANA 18.00 – predavanje, 1. izvedba; 18.35 – predavanje, 2. izvedbaKARDINALOVA DVORANA
18.00 – predavanje, 1. izvedba; 18.35 – predavanje, 2. izvedba
VINCENCIJEVA DVORANA
18.00 – predavanje, 1. izvedba; 18.35 – predavanje, 2. izvedba
CICILJIN UČILNICA (v sosednji stavbi)
18.00 – predavanje, 1. izvedba; 18.35 – predavanje, 2. izvedba
Darja Kalamar Frece, logoterapevtkaMag. Martin Lisec, logoterapevtPolona Teršek, prof. defektologije, logoterapevtkaTamara Andrašič, logoterapevtkaVida Ozis, logoterapevtka
Zakaj obiskati logoterapevta, če sem tik pred razhodom oziroma ločitvijo?Logoterapija in menedžment. Trening na smislu utemeljenega vodenjaUporaba in učinki logoterapevtskih tehnik pri delu z mladostnikiUporaba logoterapije pri podpori onkoloških bolnikovLogoterapevtska komunikacija pri medicinski pedikuri

 

19.15                                       Dr. Tanja Rebula (besedilo), Kristian Koželj (izvedba), Devet dni in devet noči (monodrama)

20.00                                       Pogostitev za vse udeležence simpozija

21.00                                      Neformalno druženje in mreženje udeležencev simpozija

PRIJAVITE SE NA 8. LOGOTERAPEVTSKI SIMPOZIJ

 

Sobota, 18. marec 2023

8.15               Registracija udeležencev

9.00               Glasbeni utrinek in pozdravni nagovor: mag. Martin Lisec, predsednik Društva Logos

9.15               Logopedagogika: logoterapevtska načela pri vzgoji otrok, mladostnikov in staršev

Dr. Zdenka Zalokar Divjak, red. prof., logoterapevtka

10.15              Odmor za kavo

10.45             Prvi koraki – pri svetovanju za pare

Dr. phil. Heidi Schönfeld, direktorica Arhiva Elisabeth Lukas, logoterapevtka

11.45             Odmor za skupno pogostitev, nakup knjig in obisk stojnic 

13.15             Logoterapija kot terapevtska pomoč na življenjskih križpotjih (sklop petih delavnic z razpravo. Prijavite se lahko na eno delavnico)

1.2.3.4.5.
LAZARJEVA UČILNICA (v sosednji stavbi)
Alenka Lin Vrbančič Simonič, univ. dipl. ped. in fil., specialistka pomoči z umetnostjo, logoterapevtka in plesno-gibalna psihoterapevtka (R-PGP ZPGPS/EADMT)
KARDINALOVA DVORANA
Dr. Karel Gržan
CECILJINA UČILNICA (v sosednji stavbi)
Janez Slabe, dipl. slik., edukant logoterapije
JOŽEFOVA DVORANA
Mirko Nidorfer, logoterapevt, in člani Bralnega kluba Logos
VINCENCIJEVA DVORANA
Slobodan Vujasinovič, dr. med., spec. dermatologije, logoterapevt; mag. Anja, Ključevšek, biopsihologinja; Anja Klemenc, študentka medicine
Logoterapija s prvinami plesno-gibalne psihoterapije v procesu soočanja z izgubami, krizo in žalovanjem
Koraki iz hipnotičnega stanja k ozaveščanju posameznika in družbePovezava različnih področij življenja s pomočjo likovne umetnosti in logoterapije.Branje kot zdravilne kapljice s ščepcem biblioterapije in pomen biblioterapije v logoterapiji. Pomen bralnih klubov med logoterapevti in predstavitev Cvijetine bralne značke.Uporaba logoterapije v vsakdanji medicinski praksi ali Kako mi je logoterapija pomagala pri boju z neozdravljivo krvno boleznijo (Waldenstromova makroglobulinemija)

14.30            Sklepna okrogla miza: „Izzivi časa skozi prizmo logoterapije Viktorja Frankla“

Sodelujejo: izr. prof. dr. Jože Ramovš, red. prof. dr. Zdenka Zalokar Divjak, Slobodan Vujasinović, dr. med., dermatolog, mag. Martin Lisec

Moderira: Saška T. Ocvirk

16.00 Plenarni sklep simpozija

PRIJAVITE SE NA 8. LOGOTERAPEVTSKI SIMPOZIJ

LOKACIJA SIMPOZIJA

Simpozij bo potekal 17. in 18. marca 2023 v Domu sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje. Lokacijo in dostop do doma najdete na tej povezavi. Ob domu bodo udeležencem na voljo brezplačna parkirišča.

KOTIZACIJA

En dan (petek ali sobota):

 • člani Društva Logos: 70 €;
 • upokojenci, brezposelni, študenti: 60 €;
 • drugi udeleženci: 100 €.

Oba dneva:

 • člani Društva Logos: 90 €;
 • upokojenci, brezposelni, študenti: 70  €;
 • drugi udeleženci: 150 €.

Kotizacija vključuje: 

 • udeležbo na vseh izobraževalnih, delavničnih in kulturnih dogodkih simpozija,
 • tiskana in spletna delovna gradiva,
 • pijačo in prigrizke med odmori,
 • večerjo v petek in kosilo v soboto,
 • darila in drobna presenečenja.

Ob prijavi boste prejeli predračun za plačilo kotizacije. Na simpoziju bo izjemoma mogoče plačati kotizacijo in sicer izrecno z gotovino.

Ob prijavi na simpozij označite, na katerih dveh kratkih predavanjih in na kateri delavnici želite sodelovati.

Če imate zaradi socialne stiske ali kakršnegakoli razloga težave s plačilom kotizacije, pišite na Društvo Logos (info@logos.si). Skupaj bomo poiskali možnosti za vašo brezplačno udeležbo na simpoziju.

ZLATA KOTIZACIJA = DONACIJA

Hvaležni smo, če boste z zlato kotizacijo 190 € ali več podprli delovanje Društva Logos ter pripomogli k razvoju in krepitvi poslanstva logoterapevtske skupnosti v Sloveniji. Zlata kotizacija vam seveda omogoča tudi udeležbo na vseh dogodkih mednarodnega simpozija.

NASTANITEV

Udeleženci mednarodnega logoterapevtskega simpozija lahko v Domu sv. Jožef Celje, v katerem bo potekal simpozij, rezervirate nočitev.

Cena nočitve z zajtrkom (nočitev 17.– 18. 3. 2023):

 • enoposteljna soba: 38 €,
 • dvoposteljni sobi: 31 €.

Rezervacije in informacije glede nočitve: info@jozef.si

LOGOTERAPEVTSKA LITERATURA V SLOVENSKEM JEZIKU PO ZNIŽANI CENI

Na simpoziju bo mogoče s popustom kupiti vse prevode del Viktorja E. Frankla in Elisabeth Lukas, ki so trenutno na voljo v slovenskem jeziku. Seznam knjig si lahko ogledate na spletni strani Mohorjeve družbe Celje in založbe Novi svet. Na simpoziju bodo na voljo ogledni izvodi, nakup knjig bo mogoč v soboto, 18. maja 2023, med 11.45. in 13.15.

RAZSTAVA: „DR. CVIJETA PAHLJINA: Rab, 21. 1. 1943 – Loče, 29. 12. 2021“

V soboto, 21. januarja 2023, na Cvijetin 80. rojstni dan, so v Študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje odprli razstavo z naslovom DR. CVIJETA PAHLJINA: Rab, 21. 1. 1943 – Loče, 29. 12. 2021. Razstava je pripravljena v sodelovanju s Slovenskim društvom za logoterapijo – Logos, z Zavodom Žički tabor za duhovno rast in družino Pahljina.

Vabljeni, da si ogledate razstavo pred simpozijem ali v času trajanja simpozija, to je do 18. marca 2023.

PROMOCIJE STORITEV, IZDELKOV

Zainteresiranim podjetjem in organizacijam v času simpozija omogočamo razstavo in prodajo njihovih izdelkov. Za vprašanja, dogovore in informacije v zvezi z zakupom razstavnih prostorov pokličite Tamaro Andrašič na 031 747 555 ali ji pišite na naslov tamara.andrasic@gmail.com.

DONACIJE

Na vse se obračamo s prošnjo, da po svojih zmožnostih z donacijami finančno ali kako drugače podprete izvedbo letošnjega simpozija. Spoštovali in negovali bomo usmeritve pobudnice in prve predsednice Društva Logos, dr. Cvijete Pahljina, ki je želela, da so strokovna srečanja, ki jih organizira Društvo Logos, dostopna vsem, ki se jih želijo udeležiti.

Podatki za nakazilo donatorskih  sredstev:

 • Društvo Logos, Ameriška ulica 3, Ljubljana;
 • TRR: SI56 6100 0001 9518 008 (Delavska hranilnica);
 • namen nakazila: Donacija Društvo Logos;
 • sklic: 1732023.

Ob vašem prispevku k simpoziju vam zagotovimo:

 • objavo logotipa vašega podjetja oziroma vašega imena z navedbo višine donacije (če slednje želite) v programski brošuri simpozija in na spletni strani Društva Logos;
 • omembo vaše donacije na simpoziju;
 • posredovanje vaših info gradiv udeležencem simpozija;
 • brezplačno udeležbo na simpoziju;
 • druge oblike promocije v dogovoru z vami.

Darujete lahko tudi praktične predmete za 150 udeležencev simpozija: pisala, bloke, knjige in podobno. Udeleženci simpozija bodo prejeli vaša info gradiva.

Vaš prispevek bo trajno obogatil logoterapevtsko skupnost in prispeval k boljšemu duševnemu zdravju družbe in posameznikov, ki jih bo nagovoril logoterapevtski simpozij.

Vprašanja v zvezi s podporo delovanju Društva Logos naslovite na Tamaro Andrašič, na telefon 031 747 555 ali na e-naslov tamara.andrasic@gmail.com.

Vljudno vabljeni na 8. mednarodni logoterapevtski simpozij!

Prijave so zaključene.